Utama ยป Program Rumah Mampu Milik

Program Rumah Mampu Milik

Mengikut kajian yang telah dibuat, lebih 60% penjawat awam hanya layak membuat pinjaman perumahan dibawah RM270,000 sahaja. Di mana, sebanyak 42% hanya layak membuat pinjaman perumahan sehingga RM200,000 sahaja.

Dengan keadaan harga rumah yang semakin meningkat sekarang, berapa lamakah golongan ini akan terus hidup dengan menyewa?

Apakah perancangan yang telah dibuat bagi membolehkan sekurang-kurangnya dapat memiliki aset hartanah sendiri untuk hari tua?

Bagaimana pula jika sekiranya suami meninggal dunia sebelum memiliki rumah, di manakah isteri dan anak-anak mahu tinggal?

Mampukah isteri yang masih hidup terus menanggung beban sewa seorang diri?

Oleh kerana itulah, program ini dibuka khas untuk membantu golongan yang tidak mampu memiliki hartanah melebihi harga RM250,000 tidak kira kakitangan awam atau swasta, supaya dapat memiliki rumah sendiri dengan mudah.

Program ini khas untuk membantu sesiapa sahaja yang mempunyai pendapatan bawah RM3500, atau pendapatan suami isteri minimum RM1600 setiap seorang, untuk memiliki rumah sendiri.

Rumah teres dan rumah semi-D. Tetapi jenis rumah ini bergantung juga kepada lokasi yang dipilih.

Harga yang dibuka antara RM160,000 sehingga RM250,000 atau lebih, bergantung kepada jenis dan lokasi rumah.

Pada kebiasaannya, pembeli perlu sediakan sekurang-kurangnya 5% daripada harga rumah yang mahu dibeli untuk kos legal fee seperti kos guaman, kos SPA, duti setem dan sebagainya, dan perlu juga sediakan 10% deposit jika menggunakan pinjaman bank.

Bagi program ini, kos yang terlibat ditanggung oleh pihak pemaju sepenuhnya.

Pembeli hanya perlu membayar booking RM100 sahaja sebagai tanda serius mahu memiliki rumah ini.

Sesiapa sahaja yang merupakan warganegara Malaysia layak untuk memiliki hartanah ini, sama ada kakitangan swasta atau kerajaan, dengan syarat mempunyai slip gaji bulanan yang layak untuk membuat pinjaman perumahan.

Namun, ada sesetengah rumah hanya boleh dimiliki oleh golongan tertentu sahaja mengikut jenis lot yang dinyatakan oleh Pejabat Tanah. Contohnya, rumah di dalam lot Rezab Melayu hanya boleh dimiliki oleh bangsa Melayu sahaja.

Terdapat lebih 5 lokasi projek dengan jumlah melebihi 30,000 unit sedang dibina dan 4 lokasi baru bakal dibuka. Pilihan lokasi akan diberitahu setelah semakan kelayakan pembelian dibuat.

Boleh. Bukan menjadi syarat pembeli mempunyai gaji bawah RM3,500 sebulan sahaja boleh beli.

Boleh. Sangat sesuai untuk pelaburan, kerana kebanyakan lokasi projek merupakan bandar baharu yang mana nilai hartanah akan meningkat berkali ganda disamping kadar permintaan sewa akan terus meningkat apabila kawasan tersebut semakin siap dibangunkan.

Untuk proses permohonan, anda perlu mengisi borang pendaftaran terlebih dahulu.

Anda akan dihubungi selepas itu untuk semakan kelayakan pinjaman.

Jika kelayakan pinjaman anda sudah diketahui, anda akan dirunding untuk pemilihan lokasi yang sesuai dengan pilihan anda.

Sila isi borang pendaftaran dengan tekan butang di bawah

Daftar sekarang!


31 orang telah mendaftar
Senarai pendaftaran