Utama ยป Urus Pusaka

Harta pusaka masih belum selesai diuruskan?

Kenapa harta dibekukan apabila pemilik meninggal?

Harta seorang Islam akan dibekukan selepas berlakunya kematian. Bagi tujuan untuk mengenalpasti hutang-hutang si mati, mendapatkan maklumat harta si mati, menyelesaikan hutang si mati dan mengelakkan perebutan harta si mati.
(Akta Probate 1953)

RM70 billion mampu membangunkan ekonomi umat Islam jika diuruskan dengan betul oleh waris. Kurang kesedaran untuk menguruskan harta pusaka, persepsi negatif terhadap pengurusan harta pusaka, menangguhkan urusan pusaka dan harta yang tidak dituntut menjadi antara punca harta pusaka masih ‘tergantung’.

Sehingga kini, lebih 1 juta geran tanah masih atas nama simati, dan jumlah ini terus meningkat...!

Kenapa jadi begini?!!

Antara sebab keadaan ini terus berlaku...

Kerana itulah, antara cara terbaik untuk atasi masalah ini ialah para waris perlu percepatkan urusan pembahagian harta pusaka yang ditinggalkan menggunakan khidmat pihak ketiga yang tiada kepentingan.

Jika lambat uruskan, akibatnya...

Harta Pusaka merupakan salah satu sumber kekayaan kepada waris dan generasi yang ditinggalkan. Amat rugi sekiranya harta pusaka ini tidak diselesaikan dengan segera urusan pembahagiannya kepada waris yang berhak sehingga selesai.

Urus segera harta pusaka anda hari ini!

Khidmat urus pusaka ini diuruskan oleh Ustaz Abdul Muhaimin bin Yusoff dari Sepakat Consultant. Beliau mempunyai pengalaman lebih 10 tahun dalam industri takaful, perancangan harta dan pengurusan pusaka. Dengan khidmat ini diharap dapat mengurangkan jumlah harta umat Islam yang masih beku di Malaysia.

Sila hubungi Ustaz Muhaimin melalui Whatsapp dengan tekan butang di bawah:

017-9111 824